Huszonöt éves a magyar Házas Hétvége lelkiségi mozgalom

Hálaadás és ünnep Esztergomban

 

október 24. 16:56

Mintegy ötszáz házaspár és harminc pap ünnepelte október 17-én, szombaton Esztergomban a magyar Házas Hétvége lelkiségi mozgalom 25 éves jubileumát, a hétvégét hazánkba hozó osztrák pár, Hanna és Wolfgang Mandl, valamint Reinhold Ettel jezsuita atya jelenlétében.
Az örömteli eseménynek az esztergomi Dobó Katalin Gimnázium adott helyet. A házaspárok és papok a nap folyamán lelki programok keretében készültek fel az esti hálaadó szentmisére.

 

Az esztergomi bazilikában a magyarokkal együtt ünnepeltek az európai országok házas hétvégés közösségeinek képviselői is - 17 házaspár és 14 pap -, akik október 15-től október 18-ig a Szent Adalbert Központban vettek részt a Házas Hétvége Európa Tanácsának ülésén. Itt felszólalt Bíró László püspök, az MKPK családügyi referense.

A székesegyházat megtöltő közösség különleges tanújelét adta Krisztus mindeneket egybefogó szeretetének: testvéri szeretetben együtt ünnepeltek a magyarországi, felvidéki, kárpátaljai, partiumi, székelyföldi, vajdasági, valamint evangélikus és református házaspárok és papok a többi országbeliekkel. Az ünnepi szentmisét, amelyen részt vett Bíró László püspök is, Udvardy György esztergom-budapesti segédpüspök mutatta be, 44 koncelebráló pappal együtt.
A magyar Házas Hétvége történetéről jubileumi könyvet jelentetett meg a hazai közösség erre az alkalomra. A kötetben a lelkiség vezetői, ismert művészek, tudósok és közéleti személyiségek vallomásai olvashatók. A közösség, amely tagjainak lelkes és odaadó munkájával szervezte meg ezt a felemelő és szép ünnepet, az estét vidám műsoros programmal zárta a gimnázium aulájában.

Gregor Ágnes/Magyar Kurír