Lehet életre szólóan szeretni valakit?

 

Czémán Zsófia, HetiVálasz

 

Ezt a kérdést teszi fel a Házas Hétvégére invitáló meghívó. "A szeretet nemcsak érzelem, érzés, hanem döntés. Fontos a párom melletti döntés: naponta!" - kaphatunk választ a közösség egyik tagjától. Az elsősorban házaspárokat hívó mozgalom október 17-én, Esztergomban ünnepli hazai fennállásának 25. évfordulóját közel ezer résztvevővel.

 

Az elmúlt évek statisztikái alapján a válások száma jóval meghaladja a megkötött házasságok számának felét. Tavaly közel 40 ezren keltek egybe, és 25 ezren váltak el. A család mint érték elsikkadni látszik. Pedig a családok képezik a társadalom gazdagságát, humán- és szociális tőkéjét - írja Bíró László püspök a Magyar Katolikus Családegyesület elnöke -, korunk individualista ideológusai mégis az egyének támogatását szorgalmazzák.

A Házas Hétvége lelkiségi mozgalom ezzel szemben - a katolikus, református és evangélikus egyház támogatásával - a házaspárok kapcsolatának elmélyítését kívánja segíteni. Napjainkban már különlegesnek tűnő sajátossága, hogy a házasságot vonzó, mindenki számára követhető, a boldogság felé vezető útként mutatja be.

Mindez kinek jó a közösség tagjain túl? Hiszen napjaink egyéniesítő gondolata szerint a család és a házasság a magánszférába tartozik, mindenkinek magánügye, hogy milyen életformát választ. ,,Pedig a házasság és a család személyes ügy, és nem egyének magánügye, hanem része a társadalmi közjónak. Nem romantikus kuckó, ahová a világ zajától és zavaraiból elmenekülhetünk, hanem a személyek kibontakozásának, az egész társadalmat építő emberek formálódásának helye" - mondja Bíró László.

A közösség ezt a formáló erőt támogatja már 25 éve Magyarországon is. A lelkiség Spanyolországban indult, ahol egy házaspár szentségi házasságuk elmélyítésében kért segítséget egy lelkésztől. Az 1970-es években Charles A. Gallagher jezsuita továbbfejlesztette a házaspárok találkozóinak tematikáját és módszereit. Akkora volt rá az igény, hogy Joseph Léó Suenens belga bíboros támogatásával hamarosan világméretű mozgalommá fejlődött. 1984-ben az osztrák közösség képviselői hozták Magyarországra a lelkiséget. A politikai helyzet miatt akkor még titokban, magánházakban kellett tartani a hétvégéket, majd 1989 óta lelkigyakorlatos házak, katolikus iskolák adnak otthont egy-egy nagyobb összejövetelnek.

,,Sokféle lelkiség létezik az egyházban, amelyek mindegyike az egyén megszentelődését segíti. Ezzel szemben a Házas Hétvége a kapcsolatok elmélyítésére teszi a hangsúlyt" - mondja Thorday Attila, a szegedi Hittudományi Főiskola rektorhelyettese. Így házaspárokon kívül, papoknak és szerzeteseknek számára is nyújt megújulási lehetőséget, hiszen az egymással, illetve környezetükkel való harmonikus kapcsolat kialakítása számukra is kihívás.

Thorday Attila így emlékszik vissza első élményéire a közösséggel: ,,Blanckenstein György atya említette, hogy amikor nincs velünk, akkor kikkel tölti a hétvégéjét, és mennyit tanul tőlük. Erre figyelmes lettem, és amikor papként lehetőségem adódott, magam is jelentkeztem résztvevőnek. Akkor csak annyit tudtam előre, hogy papok, szerzetesek és házaspárok egy intenzív hétvégi programon veszünk részt. Elgondolkodtató volt, ahogy a hétvégét vezető házaspár mindkét tagja, valamint a pap az élet igazán nagy kérdéseiről személyes vallomást tett."

A Házas Hétvége szervezésében a még nem elkötelezett fiatalok is megszólítást kapnak. A Jegyes Hétvégére házasságra készülő párokat hívnak. ,,Szép és hasznos úgy eltölteni egy egész hétvégét, hogy mással se kell törődnünk közben, mint jövőbeli közös életünkkel" - írja az egyik résztvevő. A ,,Tiéd a döntés" hétvégére pedig húsz és harminc év közötti fiatalokat várnak. Ezeket az alkalmakat is házas hétvégés párok és lelkészek vezetik, akik szintén sokat merítenek a fiatalok életéből: ,,Minden alkalommal meghat, hogy az Isten milyen szépnek és értékesnek teremtett Benneteket. Csak hála lehet a szívemben, hogy elfogadtok és meritek megmutatni magatokat" - írja Mikesy Pongrác, a hétvége egyik vezetője.

A negyedévszázados magyar közösség szombaton Esztergomban tartja jubileumi találkozóját, a szervezők ezernél több résztvevőt várnak Magyarországról, Felvidékről, Erdélyből, a Partiumból, a Vajdaságból és Kárpátaljáról. A lelki napot a Bazilikában tartott szentmise után kötetlen vacsora és beszélgetés zárja.